13 Haziran 2013 Perşembe

Google Bilim Fuarında Bir Türk Kızı !



Google Bilim Fuarına (Google Science Fair), Ocak ayında heyecan verici binlerce başvuruda bulunuldu.

Bu yıl 120’yi aşkın ülkeden, inanılmaz çeşitlilikte başvurular alan Google’ın  blog sayfasından yaptığı  “Dünyayı Değiştirecek 90 Fikir’’ başlığı altında açıklamalar şöyle; “Büyük bilim insanlarının çoğunun içlerindeki bilim merakını erken yaşlarda geliştirdiği gerçeğinden hareketle, ocak ayında dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri dünyayı değiştirecek fikirlerini bizlerle paylaşmaya davet ettik. Google bilim fuarı Jürinin aylar süren değerlendirmesinin ardından 90 bölgesel finalist belirlendi” denildi.

Google Bilim Fuarı finalistleri arasına giren Türkiye'den Elif Bilgin oldu. 16 yaşındaki Elif Bilgin, muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması fikrinden, kirli suyun çevreci yöntemlerle temizlenmesine kadar çok çeşitli fikirler sundu.  Bu çalışmanın üzerinde 2 yıldır çalıştığını bildiren Elif Bilgin, günlük hayatta kullanılabilecek bir üretim yapmayı başarmış. Radyoaktivite çalışmaları ile Nobel ödülü kazanan bilim insanı Marie Curie’nin kendisi için ilham kaynağı olduğunu söyleyip sözlerine şu şekilde devam etti; “O benim gibi hevesli genç kadın bilim insanları için en iyi rol model” diyor. Şu anda kullanılmakta olan petrol bazlı plastik yerine biyoplastik kullanılmasını sürdürülebilir çevre için de gerekli bulduğunu belirten Bilgin, gelecekte ABD’de tıp eğitimialmak istediğini de ifade etti.

On beş küresel finalisti ve Science in Action Award ödülünün sahibi 27 Haziran’da açıklanacak. Sonrasında adaylar 23 Eylül’deki son eleme turu ve kutlamalar için Google’ın Kaliforniya’daki merkezinde buluşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder