13 Haziran 2013 Perşembe

Beyin Dalgalarıyla Uçan Robot !


Minnesota Üniversitesi Tıbbi Mühendislik Fakültesi Müdürü Prof. Dr. He ve ekibi düşünce gücüyle uçabilen helikopter yapmayı başardıklarını duyurdu.
Beyin gücüyle uçurulan helikopter ilk kez insan beyniyle kontrol edilebilen robot olma özelliği kazanmıştır.
Minnesota Üniversitesi’ndeki bir araştırma grubu tarafından geliştirilen bu yöntem"Journal of Neural Engineering" dergisinde yayımlandı. Bu çalışmada, beyindeki elektrik aktivitelerini ölçmek için başa özel bir araç takıldı. Beyinden alınan elektrik dalgaları 64 elektrotluk alıcılar tarafından algılanarak sinyaller aracılığıyla bilgisayara ulaştırılıyor ve bilgisayara gelen sinyalleri işliyor. Bu sinyalleri komuta çevirdikten sonra quadcopter'a ne tür bir komut işlemesi gerektiğinin bilgisini gönderiyor. Elektrotlar, beyindeki hareket düşüncelerine ilişkin elektrik aktivitelerini bilgisayara aktardı. Bilgisayar ise kablosuz ağ bağlantısı ile elektrotlardan gelen komutlarla helikopteri çalıştırdı.
Prof. Dr. He, " Asıl amacımız fiziksel engeller yada bazı rahatsızlıklar dolayısıyla hareket edemeyen kişilere yardım etmektir." şeklinde ifade etti. Sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanların, sadece düşünce gücünü kullanarak tekerlekli sandalyelerini hareket ettirmelerini, televizyonlarını açıp kapaya bilmelerini ve hatta takma kol ya da bacaklarını tıpkı gerçek organları gibi kullanabilmelerini sağlayan bir teknoloji geliştirmek istiyoruz. Beyin bilgisayar koordinasyon teknolojisi gelecekte sadece engelli nüfusa değil, ya da bazı rahatsızlıklar dolayısıyla hareket edemeyen kişilere yardım etmektir." şeklinde açıklama getirmiştir.
 Profesör Bin He, insanların beyin gücünü doğru kullanarak uçan bir robotun kontrolünü sadece beyin dalgaları ile yönetebilmesi üzerine olan bu projenin kendi alanında ilk olduğunu belirtiyor.
 Minnesota Üniversitesi Tıbbi Mühendislik Fakültesi Müdürü Prof. Dr. He ve ekibinin bu çalışması bilim dünyasında büyük bir çığır açması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder