20 Ağustos 2013 Salı

Türkiye'nin Matematikteki Başarı Oranı Yükseldi!


TIMMS'ın uluslararası verilerine göre Türkiye'de ilköğretim kategorisindeki Matematik ve Fen Bilgisi başarı yüzdesi geçtiğimiz senelere oranla artış gösterdi.
“Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması” a (TIMSS) göre, dünya genelinde Türkiye'nin Matematik ve Fen Bilgisi başarısı yükseldi. TIMSS araştırmasını gerçekleştiren Eğitim Reformu Girişimi Analistleri ilginç bir sonuca ulaştı: Buna göre Türkiye'nin fen bilgisi ve matematikteki başarısı sıralaması dünya listesinde yükselişe geçti fakat, başarılı öğrenciler ile diğer öğrenciler arasındaki fark göze çarptı. Türkiye'de başarılı öğrenciler ortalamanın çok üzerinde bir seyir gösteriyorken, bazı öğrenciler ise başarı yüzdesinde oldukça düşük bir grafik izledi. Bu durum Türkiye'de eğitimdeki fırsat eşitsizliği ile ilgili bir çalışma yapılması gerekliliğini gösteriyor.
Öğrenciler Matematikte ve Özellikle Fen Bilimleri Alanında 'İlerledi'.
22 ülke arasında yapılan TIMSS'a (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) göre, Türkiye 8. sınıf öğrencilerinin matematik başarısı 19'uncu sıradan 16'ıncı sıraya yükseldiği izlenirken, 8. sınıf fen bilgisi öğrencilerinin ise bu seneki başarısı 21'inci sıradan 15'inci sıraya yükseliş gösterdiği gözlemlendi. Eğitim Reformu Girişimi, Araştırma Asistanı Eileen McGivney ve Politika Analisti Işıl Oral  “Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması”da elde edilen 1999, 2007, 2011 ham verilerin bulguları karşılaştırıldı. Araştırma sonucuna göre: Türkiye fen bilimleri alanında 1999'da 21'inci, 2007'de 20'inci, 2011'de 15'inci sırada yer alırken, matematik alanında 1999'da 19'uncu, 2011'de 16'ıncı sıraya yükseldi.
'Akıl Yürütme' den Düşük Puan
TIMSS'ın araştırma verilerine göre bilişsel alan değerlendirmesi sonucunda, Türkiye'de öğrenciler matematik ve fen bilimlerinde göreli olarak en düşük doğru yanıtları 'Akıl Yürütme' alanında vermiştir. Öğrenme alanlarına bakıldığında matematik dersinde en düşük doğru yanıtlar sayılar konusunda görülürken, fen bilimleri dersinde ise yer bilimleri olduğu saptandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder