18 Temmuz 2013 Perşembe

İlk İnsansı Robot ''Atlas''


ABD'de her koşulda yaşayabilen asker fikrinden yola çıkarak insansı robot geliştirme projesi üzerinde çalışmalar yapılıyor.
ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPA'nitt tarafından geliştirilen projede, Atlas isimli insansı robot iki metre boyunda, 150 kg ağırlığında ve insan gibi iki kolu, iki bacağa sahip stereo lazer tarama sistemine sahiptir. Üzerinde çalışılan robotlar acil yerine getirmeleri gereken görevler üzerinde yoğunlaşılıyor ve bu görevler için gerekli yazılım programlarını tanımlayacaklar. Atlas isimli robotun tasarımı ise Boston Dynamics isimli robot şirketine aittir. Araştırmacıların üzerinde duracakları deneme çalışmaları arasında; araba kullanma, engel temizleme, merdiven tırmanma ve yangın söndürme hortumu bağlama gibi yetenekleri kullanması üzerinde duracaklar. Bilgisayar üzerinden kontrolü sağlanan robot, kısa bir süre sonra kontrol edecek kişinin bir kostüm içine girip eklemlerini oynatmasıyla kontrol edeceği savunuluyor.
Yetenekli robot, yandan, önden, arkadan gelen her türlü darbeye, engele karşı dayanıklı ve dengesini koruyabiliyor. Yüksek noktalara kolayca tırmanabilen Atlas, şuan ise 2 milyon dolar ödüllü bir yarışmaya hazırlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder